AUTORIA

noe_voladora

Soy investigadora en educación, educadora y artista. Aprovecho mi formación profesional en estos tres ámbitos para contribuir de forma creativa en la educación actual. En especial me dedico a pensar y llevar a cabo dinámicas de convivencia para generar ambientes en los que cada persona pueda encontrar su propia relación con el mundo.

Me gusta concebir la idea del educador como un ‘instrumento para la escucha’, como alguien que ensaya formas de atender, de volverse más sensible y atento a la relación con los demás. Mi camino de investigación propia se titula Reescribir entre cuerpos caminos po(e)sibles, una propuesta que parte de la exploración corporal, la escucha sensible y el cruce entre lenguajes para potencializar la autoindagación y la creación colectiva.

*noe_ballarina

 

CV

Noemí Duran Salvadó

Data de naixement: 17 de març de 1983. Barcelona                                                                noemiduransalvado@gmail.com  / Telèfon: (0034) 646 26 09 74

 

Experiència formativa acadèmica:

Llicenciada en Comunicació Audiovisual (Universitat Pompeu Fabra, 2005). Diplomada en Magisteri. Educació Primària (Universitat Ramon Llull, 2005).  Posgraduda en Llenguatges Sensorials i Poètica del Joc (Companyia Teatre dels Sentits. Universitat de Girona,  2011). Doctora en Arts i Educació (Universitat de Barcelona, 2012).

 

Experiència professional:

En els inicis de la seva trajectòria treballa en contexts educatius diversos, com a docent d’Educació Visual i Plàstica en diferents escoles de Primària de Catalunya (2006-2012); educadora del Museu Fundació Joan Miró (2007); tallerista de col·lectius socials artístics com “Experimentem amb l’Art” de Barcelona (2006); coordinadora i locutora del programa radiofònic “L’Escola Voladora” a Ràdio Igualada, meritori del Premi en Comunicació i Educació del Diari “Regió 7” l’any 2004. Després de transitar per diversos contextos educatius decideix realitzar un Doctorat en Arts i Educació i realitza la tesi “L’Escola, una conversa amb desconeguts: Recercar amb infants a través de llenguatges artístics” (Duran, 2012) amb una beca FPU (Formació del Professorat Universitari) del Govern Espanyol, que li permet treballar com a docent i investigadora a la Facultat d’Arts i a la Facultat d’Educació de la UB (Universitat de Barcelona) i també viure a Londres, Bèlgica i Jerusalem, en estades d’ investigacio educativa, i ampliar així la seva mirada com a educadora i artista en contacte amb altres realitats. Amb la tesi doctoral, on explora els vincles entre Art, Educació i Comunitat guanya la convocatòria de la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya l’any 2010 i això li permet experimentar les formes de posar en escena els coneixements acadèmics en contextos més quotidians. La seva defensa de tesi té lloc en un bar del Poble Sec i obre altres maneres poètiques i sensibles de fer circular el coneixement.

El 2013 emprèn el vol cap a Llatinoamèrica on crea la metodologia “Reescribir entre cuerpos caminos po(e)sibles. Transformar la educación” (Duran, 2017) que posa en pràctica a diferents universitats llatinoamericanes i que actualment ja és una metodologia reconeguda i recopilada en un llibre que la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) edita des de la Col·lecció “Pedagogías Contemporáneas”. En l’actualitat és mestra d’Educació Visual i Plàstica d’Educació Primària a l’Escola Ateneu d’Igualada.  Assessora de treballs de Final del Grau en Educació Social de la UOC; membre del Grup d’Investigació DIVERSER, de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Antioquia (Colòmbia), on ha estat coordinadora de l’àmbit d’investigació “Art, Joc i Educació” del 2016 al 2018, i des d’on ha coordinat diferents accions pedagògiques, entre les quals destaca el Congrés Internacional InspirAccions, entre Llatioamèrica i Europa (https://casavoladora.wordpress.com/inspiracciones-2017-catalunya/) (https://casavoladora.wordpress.com/inspiracciones-2017-medellin/). En aquesta estada a Colòmbia també ha donat l’assignatura electiva de “Reescriure entre cossos: presència, gest i ritual” a la Universitat d’Antioquia. El vincle amb el Grup d’investigació Diverser ha permès a Noemí Duran viure una experiència singular: la participació en el programa de Llicenciatura en “Pedagogía de la Madre Tierra” (http://www.udea.edu.co/wps/portal/udea/web/inicio/institucional/unidades-academicas/facultades/educacion/programas-academicos/programas-pregrado/pedagogia-madre-tierra)  que és una proposta per a la formació d’educadors tenint en compte les cosmovisions ancestrals dels pobles indígenes. En aquesta trobada la Noemí ha pogut nutrir les nocions de “ritual, presència i gest”, eixos transversals de la seva proposta metodològica-epistemològica “Reescriure entre cossos camins po(e)sibles”.

Des del 2013, a Catalunya coordina “LA CASA VOLADORA. Espai per a la recerca i la creació col·lectiva” (https://casavoladora.wordpress.com) des d’on promou diferents accions educatives. També coordina, actualment a distància, les activitats culturals que tenen lloc a la CASA NIDO (Medellín. Colombia) que va obrir, amb la mateixa filosofia que la Casa Voladora, l’any 2017.  

Com artista és polifacètica i experimenta la combinació de múltiples expressions. Des de la literatura, destaquen tres llibres publicats. El seu primer viatge a Llationamèrica la va portar a publicar “Cartas de la Mujer Dormida” (Editorial Pulso y Letra. 2015) escriteas a l’escolta de la ciutat de Buenos Aires. El gener de 2017 publica el seu segon llibre “Reescribir entre cuerpos caminos po(e)sibles” (Editorial UOC. Pedagogías Contemporáneas. 2017) en el que sintetiza part del seu treball com a Doctora en Arts i Educació. En les “Cartas de las Mujer Despierta. Alguien por venir” (Editorial Pulso y Letra. 2018) l’ autora ens obre el seu cor per desentranyar el misteri d’habitar-se com a dona avui en dia.  Per conèixer més sobre les seves experiències narratives i les conferències que dóna, aquest és el link del seu escriptori virtual: https://casavoladora.wordpress.com/escriptori/

Per informació més detallada sobre les experiències concretes al llarg de la trajectòria que aquí es narra, podeu consultar aquest link i descarregar el currículum en versió extensa:

 Curriculum Vitae detallado

*

*

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s